Please update your Flash Player to view content.

Vett och etikett

Malaysia är ett multikulturellt samhälle. De olika etniska grupperna har sin kultur och sina traditioner. Trots att alla barn i skolåldern går i samma skolor så hör det ännu till undantagen att man gifter sig med någon utanför sin egen etniska grupp. Ofta arbetar man tillsammans med andra grupper men socialt finns en stark tendens att man mestadels umgås inom den egna gruppen.

Gemensamt för de olika etniska grupperna i Malaysia är att familjen och släkten står i centrum. Detta innebär att stor vikt läggs vid enighet och sammanhållning samt vid lojalitet och respekt för de äldre. Familjen utgör den bas där individen kan söka både emotionell och finansiell säkerhet. Om någon inom släkten råkar ut för ekonomiska svårigheter brukar resten av släktingarna efter förmåga bidra för att hjälpa den som har behov av hjälp.

Att mötas och att hälsa

De flesta malaysier är medvetna om det västerländska sättet att hälsa på en person genom att skaka hand och man anpassar sig därför ofta när man möter en västerlänning. Man ska även komma ihåg att trots att gamla traditioner lever kvar så påverkas sederna av vanor från väst. Det är därför inte helt ovanligt att man ser folk i alla de etniska grupperna i Malaysia hälsa med omfamning eller med kram och puss på kinderna. När du hälsar på någon så avvakta helt enkelt tills du ser hur den malaysiska motparten hälsar. Några saker man kanske ska tänka på är dock:

- Malayiska kvinnor brukar traditionellt inte skaka hand med män. Kvinnor skakar dock hand med andra kvinnor. Malayiska män har inte heller fått skaka hand med kvinnor. Istället bugar man ofta lätt medan man lägger sin hand mot hjärtat. Som utlänning ska man aldrig sträcka fram handen mot en malayisk kvinna utan vänta för att se om hon sträcker ut sin hand.

- Traditionella indier skakar hand endast med medlemmar av samma kön. När man hälsar på någon av motsatt kön brukar det räcka med en enkel nick och ett leende.

Gemensamt för de etniska grupperna gäller att när man introducerar någon så brukar man

- presentera den viktigaste personen först och sedan den som har lägre rank

- presentera en äldre person först och sedan den yngre

- kvinnor först och sedan män

Bruket av namn

De etniska grupperna har olika sätt att bruka sina namn:

Malayer: många malayer har inget familjenamn. Istället lägger man till pappans förnamn till sitt eget namn, föregånget av ordet "bin" som betyder son. Abdullah bin Mohammed betyder alltså Abdullah, Mohammeds son. Kvinnor gör på samma sätt men sätter istället "binti", som betyder dotter, före pappans namn.

Kineser: de flesta kineser har tre namn varav familjenamnet står först och förnamnen sedan. Många kineser har även västerländska namn, antingen givna vid födseln eller tagna senare i livet. Det västerländska namnet sätts först, före efternamnet.

Indier: även hos indierna är det vanligt att man inte har ett familjenamn. Istället placerar man ofta initialen i faderns förnamn framför eller bakom sitt eget namn. Man kan också uttrycka sitt namn formellt genom att skriva sitt eget namn först, sedan s/o ("son of") följt av faderns namn. Kvinnor kan uttrycka sig på samma sätt men skriver istället d/o ("daughter of").

Presenter

Det är vanligt att ta med sig en present om man är hembjuden till någon, eller i samband med högtider. Även i affärslivet ges ofta presenter. Vad som är lämpligt eller olämpligt att ge skiljer sig mellan de olika etniska grupperna. Några råd:

Presenter till malayer:

- Om man är hembjuden till en malayisk familj kan man med fördel ta med sig några goda bakelser från ett konditori eller en fin chokladask.

- Ge aldrig alkohol till en malay.

- Ge aldrig leksakshundar eller leksakgrisar till malayiska barn.

- Ge aldrig bort en present inslagen i vitt papper eftersom den vita färgen representerar sorg och död.

- Undvik även gult papper eftersom den gula färgen är förbehållen de kungliga.

- Om man ger bort mat måste det vara "halal" (sådan mat som muslimer tillåts äta). Det enklaste är att undvika helt och hållet att ge bort mat.

- Räck fram gåvan endast med den högra handen ("den rena handen").   Endast om presenten är tung bör båda händerna användas.

- Normalt öppnar en malay aldrig presenten när den överräckes utan detta sker först när presentgivaren har gått.

Presenter till kineser:

- Om man är hembjuden till en kines kan man med fördel ta med sig frukter, sötsaker eller bakelser. Säg att presenten är till barnen.

- Kinesen kan först vägra att ta emot presenten. Han vill därmed visa att han inte är girig. Sker detta ska man vänligt insistera på att få ge gåvan varefter kinesen tar emot den.

- Ge inte skarpa föremål som knivar eller saxar eftersom detta är en symbol på att man vill att vänskapen ska upphöra.

- Ge inte blommor till en kines eftersom kineserna ger blommor till sjuka personer och eftersom blommor används vid begravningar.

- Att ge presenten i en elegant förpackning är ett måste.

- Slå inte in paketet i sorgefärgerna vitt, blått och svart.

- Slå däremot gärna in presenten i glada färger - rött, skärt eller gult.

- Ger man en present till en baby ska omslagspappret aldrig ha en bild med en stork - fåglar är nämligen förebud om att döden kommer att inträffa.

- Man bör när det sig passar alltid ge presenter i jämna tal (t.ex. två eller fyra bakelser). Udda tal anses föra otur med sig.

-Normalt öppnas presenten inte så länge givaren är närvarande.

Presenter till indier:

- Man kan ge blommor till en indier men blomman "Frangipani" skall undvikas eftersom den används i begravningskransar.

- Ger man pengar, vilket är brukligt till exempel vid bröllop, så skall man ge pengar i udda nummer.

- Sträck fram gåvan endast med den högra handen om den inte är så tung att du måste använda båda händerna.

- Slå inte in gåvan i vitt eller svart papper.

- Använd gärna omslagspapper i rött, gult eller grönt, eftersom dessa färger för lycka med sig.

- Ge aldrig läderprodukter till en hindu.

- Ge endast alkohol om du är helt säker på att mottagaren dricker alkohol.

- Presenter öppnas normalt först när givaren gått.

Att tappa ansiktet

Uttrycket "face" är viktigt hos alla de etniska grupperna i Malaysia. Det är svårt att riktigt översätta detta begrepp. Heder och stolthet är begrepp som ligger nära. Det värsta man kan göra i dessa kulturer är att få någon att tappa ansiktet, att tappa sin heder och stolthet..

"Face" är ett koncept som berör ens goda namn, ens karaktär och ens goda rykte. "Face" kan ges, förloras, tas bort eller förtjänas. "Face" gäller en själv, familjen, skolan, företaget och till och med landet.

Önskan om att "behålla ansiktet" leder till en mjukhet människor emellan. "Face" leder till att man undviker konfrontationer. "Face" leder till strävan efter harmoni i en persons förhållande till omgivningen.

Hur kan man få en person att tappa ansiktet? Jo, genom att öppet kritisera någon, genom att visa ilska mot någon eller genom att ifrågasätta någons auktoritet. Man kan få någon att tappa sitt "face" genom att säga nej till en önskan eller förfrågan, genom att inte uppfylla ett löfte eller genom att inte hålla med någon när andra lyssnar.   Å andra sidan så kan man ge "face" genom att berömma någon offentligt eller genom att diskutera problem utan att peka ut någon syndabock. Om man ändå känner att man måste säga nej så bör man visa detta genom kroppsspråk, inte med ett verbalt nej.

Några andra råd

Man tar alltid av sig skorna vid ingången när man går in i asiatiska hem. Se till att du inte har hål i strumporna när du går bort i Malaysia!

När du blir bjuden på mat i malayiska och indiska hem så kan det hända att du inte får några bestick att äta med. Man använder då den högra handen att äta med, aldrig den vänstra.   Hemma hos kinesfamiljen brukar man äta med pinnar, men det klarar ju de flesta svenskar av. Om man är på restaurang kan man be att få bestick vilket aldrig brukar tas illa upp.

Om du går på toaletten hemma hos den indiska eller malayiska familjen så kanske det för det första inte finns någon riktig toalettstol utan bara ett hål i golvet. Om man inte kan stå så får man sitta på huk för att uträtta sina behov.   För det andra kanske det inte finns något toalettpapper. Indiern och malayen använder vatten och den vänstra handen för att tvätta sig efter toalettbesöket.

För den som reser till Malaysia i affärer så gäller det att ha en riklig mängd visitkort med sig. Man utväxlar visitkort med varje person man möter. Kortet ges på ett sådant sätt att man håller i det med båda händerna vid överlämnandet. För att visa respekt för den person man får visitkort av så skall man läsa igenom kortet innan man stoppar undan det.

När man själv bjuder på middag så ska man komma ihåg att muslimer (malayer och en del indier) normalt inte äter fläskkött eller dricker alkohol. Många indier är vegetarianer och dricker inte alkohol. Många hinduer äter inte nötkött. Kineserna, dock, äter i stort sett allt.

Extra information