Please update your Flash Player to view content.

Resa i Malaysia

De flesta skandinaver som reser till Malaysia landar på Kuala Lumpur International Airport (KLIA) som ligger 50 km söder om Kuala Lumpur. Det absolut snabbaste sättet att ta sig in till KL är att ta KLIA Express, ett snabbtåg som i 160 kilometers fart tar in sina passagerare till KL Sentral på 28 minuter.   Vid högtrafik går tågen var femtonde minut. KLIA Express går dock ine under natten- Tågresan kostar för en vuxen MYR 35. KL Sentral är järnvägens centralstation och härifrån kan man ta tåg till många andra destinationer. Här är det också lätt att få tag på taxi.

Det går också att åka buss eller taxi från KLIA. Bussen från KLIA till KL Central kostar RM10. Tar man en taxi så går man till en taxidisk, talar om vart man ska, betalar, och sedan får man ett kvitto som ges till taxichauffören. Det finns olika taxiklasser från enkla taxibilar till limousiner och priserna varierar. Taxiresan in till staden går på någon av flera motorvägar men köerna, speciellt i rusningstid, kan vara långa när man närmar sig centrum.

Inrikesflyg i Malaysia

Det är lätt och billigt att resa runt med inrikesflyg i Malaysia. Flera bolag flyger inrikes, Malaysia Airlines samt lågprisbolagen Air Asia och Firefly (det sistnämnda bolaget är ägt av Malaysia Airlines). Konkurrensen mellan dessa bolag är hård och prispressen leder til många fina erbjudanden. Även Berjaya Air flyger från Subang i KL till flera av de mindre öarna.

Resa runt med bil

Infrastrukturen i Malaysia är utmärkt och man kan via motorvägar ta sig runt i stort sett i hela landet. Det är generellt ganska lätt att hitta i Malaysia utom möjligen i storstaden Kuala Lumpur som nästan vimlar av motorvägar. Här kan det vara lätt att köra bort sig och till slut kanske man inte ens vet vilken motorväg man befinner sig på. Det finns både privata motorvägar med avgift och allmänna motorvägar som är gratis.

Det är lätt att hyra bil. Malaysia har vänstertrafik. Avståndet från Kuala Lumpur ner till Singapore i söder är ungefär 320km och från KL till Penang i norr ungefär 306 km.

Åka tåg

Att åka tåg i och genom Malaysia är ett säkert, bekvämt och billigt sätt att se landet. Tågen på de stora linjerna i landet drivs av KTM (Keratapi Tanah Melayu). Det finns två större linjer, västkustlinjen, som går hela vägen från Singapore förbi Melaka, Kuala Lumpur, Butterworth (Penang) och sedan förbi Kangar i Perlis upp till thailändska gränsen och vidare mot Bangkok. Den andra linjen, ostkustlinjen, ibland även kallad "djungellinjen" eftersom den går rakt genom regnskogarna, går från Gemas nära Melaka upp förbi Tumpat till Kota Bahru nära den thailändska gränsen på ostkusten.

Resan från Singapore till Kuala Lumpur tar ungefär sex timmar på dagen eller åtta timmar om man tar sovvagn med nattåget. Biljetten är ganska billig och baspriset är ungefär MYR 68.

Vill man resa i riktig lyx mellan Singapore och Bangkok kan man åka med det klassiska tåget Eastern and Oriental Express. Detta är en mycket vacker tågresa då man i behaglig fart under 48 timmar gör den 2,030 km långa resan. Atmosfären i vagnarna tar en tillbaka till den gamla koloniala tiden. Tåget tar maximalt 132 passagerare i 66 luftkonditionerade hytter. Naturligtvis finns en gourmetrestaurang ombord. Detta är en lyxresa och priset blir därefter.

På Sabah finns en 134 km lång järnvägslinje mellan Tanjung Aru nära Kota Kinabalu och Tenom i de inre delarna av Sabah. Detta är den enda järnvägen på Borneo.

Runt och i Kuala Lumpur går finns ett tågsystem med pendeltåg, snabbtåget till flygplatsen och ett monorailtåg som går inne i centrum. I rusningstidkan det vara en fördel att ta sig in i KL eller runt KL med dessa tåg eftersom biltrafiken då kan vara mycket tät. Navet för tågtrafiken i staden är KL Sentral där de flesta linjerna möts. Biljettpriserna är låga.

Resa med buss

Den som vill kan också ta sig runt i landet med buss. Detta är det verkliga lågprisalternativet om man vill se Malaysia billigt. Klassen på bussarna varierar från luftkonditionerade lyxbussar till enkla landsvägsbussar. Det finns allt från lokala stadsbussar till expressbussar mellan de större städerna. Man kan även åka expressbuss mellan Kuala Lumpur och Singapore, en resa som tar mellan 5 och 7 timmar.

Att åka taxi

I ett land där bensinpriset ligger på drygt 4 svenska kronor litern blir naturligtvis även taxiresor billiga. Bilarna kör med taxameter. Det finns en tendens hos många taxiförare att när man får en utlänning som passagerare så begär man ett fast pris istället för att köra med taxametern. Det är då upp till en själv om man vill acceptera detta eller söka efter en annan taxi där föraren är villig att köra med taxametern. Man kan också försöka pruta ner det fasta priset.

I rusningstid kan det hända att taxichaufförer vägrar köra in från förorterna till Kuala Lumpurs centrum eftersom man inte vill sitta fast i trafikköerna.

Man kan beställa taxi genom att ringa till taxicentraler, genom att gå till speciella taxistånd på gatan eller helt enkelt genom att vifta med handen när taxibilar kommer åkande längs gatan.

Färjor

När man vill ta sig ut till de vackra öarna utanför Malaysias kuster så är det ofta färja som gäller, även om en del större öar har flygplatser. Några exempel på färjerouter:

Färja till Pualu Tioman, Pulau Rawa, Pulau Besar: från Mersing, Johore

Färja till Pulau Tinggi och Pulau Sibu: från Tanjung Leman, Johore

Färja till Perhentianöarna: från Kuala Besut, Terengganu

Färja till Pulau Redang, Lang Tengah, Kapas och Gemia: från Merang eller alternativt Shahbandar

Färja till Pulau Tenggol: från Dungun

Färja till Pangkor Island och Pangkor Laut: från Lumut, Perak

Färja till Langkawi: från Kuala Perlis, Kuala Kedah eller Penang

Det finns även färjor mellan Singapore och Mersing (går inte under monsunsäsongen) och från Langkawi upp till de thailändska öarna.

Extra information