Please update your Flash Player to view content.

Terengganu

 

Terengganu är beläget på malaysiska halvöns västkust  Detta är den stat som har den längsta kustlinjen av alla stater i  Malaysia.  Utanför kusten ligger många tropiska, helt underbara öar med vita sandstränder och kristallklart vatten.  Många av öarna är klassade som marina nationalparker.  I de inre delarna av staten finns tropiska regnskogar, en av Malaysias största insjöar, Lake Kanyir, floder och områden med stora grottsystem.

Terengganu är känt för en avslappnad livsstil, många små lugna städer och karismatiska små byar. 

Öar i Terengganu:  

Redang:  ett verkligt paradis.  Här finns klart, blått vatten med ett mycket rikt marint liv och fina korallrev.  Den populäraste stranden heter Long Beach.  På Redang kan man bo i allt från små enkla semesterhyddor till femstjärniga hotell. 

Perhentian: består av två öar, den större Perhentian Besar och den mindre Perhentian Kecil.  På dessa två juveler kan njuta av underbara bad, åka på båtturer, och dyka, både med snorkel och med tuber. 

Lang Tengah: en liten och relativt okänd ö med fantastiskt undervattensliv, en pärla för dykare.  Och precis som på de andra öarna på Malaysiska västkusten har ön härliga vita sandstränder. 

Kapas, Gem och Tenggol: detta är tre mindre öar där man verkligen kan få njuta i lugn och ro långt borta från i stort sett allt.  På Kapas, känt för sitt bläckfiskfiske, finns bara ett mindre hotell.  Tenggol är den ö som ligger längst ut från fastlandet och här kan man bländas av det färgrika livet under vattnet på korallreven. 

Stränder på fastlandet:  några av de populäraste stränderna är Tanjung Jara Beach (utmärkt för den som vill surfa), Marang Beach samt Paka och Kijal beaches.  Ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen är Batu Buruk som har både lekpark för de små samt parkbänkar och matserveringar.  Ett intressant ställe är Penarik Beach som också är utgångspunkt för de lokala fiskebåtarna. 

Andra sevärdheter: 

Kenyir Lake: detta är en av de största konstgjorda sjöarna i Asien.  Sjön är omgiven av tropisk jungel.  Förutom att bo på hotell runt sjön kan man även bo på husbåtar och flytande villor.  Fiske är populärt här liksom många vattensporter.  Man kan även ge sig ut på guidade turer i jungeln och spela golf på den närbelägna golfbanan. 

Bawah- och Taatgrottorna: dessa grottor ligger i södra delen av Kanyir Lake.  Man kommer till grottorna via en flytande plattform i sjön och man får sedan göra en stigning på 40 meter till Bawahgrottan, den större av de två grottorna. 

Gunung Gagau: den som är lite mer äventyrlig av sig kan klättra upp till toppen av ett av statens högsta berg, Gunung Gagau, som är 1,376 meter högt. 

Cemerongs vattenfall: detta vattenfall, beläget i Cemerong Forest Reserve, som egentligen består av fyra vattenfall, utgör en spektakulär syn.  Fallhöjden i det största fallet är 600 meter.  I området finns även det största Chengalträdet i Malaysia som sägs vara 1,300 år gammalt.  Ett annat populärt ställe är vattenfallet Lata Tembakah. 

Sekayu Recreational Forest: här ligger Sekayuvattenfallet där naturliga pooler har bildats.  Man kan svalka av sig med bad i dessa pooler, omgiven som man är av den tropiska grönskan. 

Tanjung Mentong: i Tanjung Mentong kan åka in i Malaysias största nationalpark, Taman Negara.  Denna nationalpark har ett av världens största och rikaste eco-system.  Parken är stor och belägen i tre av Malaysias stater. 

Annat man kan göra i Terengganu: 

Bo hemma hos malaysiska familjer: Här kan man bo hemma hos familjer i byarna Pasir Raja och Kampung Jenang.  Genom det program som kallas Homestay (se annan plats i denna portal) är detta möjligt. 

Flodfärder: man kan ge sig av med båt på Marang River och bland annat åka igenom mangroveskogar där det finns stora ödlor och uttrar.  

Golf:  naturligtvis finns här fina golfbanor, t. ex. i Kuala Terengganu, Kijal, Marang och Dungun. 

Besök båtbyggarna på Pulau Duyong: på den här ön har man i generationer byggt båtar för hand, utan ritningar, direkt ur minnet.  Från Pulau Duong utgår också Terengganu Monsoon Cup, en internationell segeltävling. 

Inne i huvudstaden Kuala Terengganu kan man besöka den spännande och färgrika marknaden, Pasar Payang, där man kan köpa allt från kött och grönsaker till batik och andra handgjorda saker.  Om man är i Terengganu måste man också besöka Terengganu State Museum Complex, den största samlingen av museer i Sydostasien.  Den så kallade Flytande Mosken, Tengku Tengah Zahara Mosque, är ett vackert exempel på hur modern och morisk arkitektur kan blandas.  Det kungliga palatset, Istana Maziah,är ett exempel på en annan arkitektur, den franska.  Ett annat intressant besök man göra är att åka till den kinesiska stadsdelen, Kampung Cina. 

Sist men inte minst så måste vi också nämna stenen Batu Bersurat.  Detta är en sten med inskriptioner från 1303.  Under många år var stenen bortglömd men återupptäcktes 1887.  Denna sten har inskriptioner ristade för hand på Jiwi och förklarade att Islam var den officiella religionen i området.  Originalstenen finns på State Museum medan en kopia finns att bese i en av huvudstadens största trafikkaruseller.

 

 

Extra information