Please update your Flash Player to view content.

Selangor

Staten Selangor omgärdar huvudstaden Kuala Lumpur och är den mest utvecklade staten i Malaysia.  Här ligger också Kuala Lumpur International Airport (KLIA), dit de flesta av Malaysias besökare först kommer,och Port Klang, landets största hamn.

Sevärdheter

Kampung Kuantan och Kampung Bukit Belimbing Firefly Parks är ett par ställen längs floden Kuala Selangor där man kan se spektakulära nattliga uppvisningar av svärmar av eldflugor.  Man kan ta båtturer ut på floden på kvällen och fascineras av insekternas unika föreställningar.

"Canopy walk" i Forest Reserve Institute Malaysia (FRIM) är kanske inte något för den höjdrädde.   I denna regnskog på 600 acres strax norr om KL kan man ge sig ut på en promenad i trädtopparna - på 30 meters höjd.  Här går en så kallad "canopy", ett system med  långa hängbroar byggda högt uppe i träden där man får ett fågelperspektiv på den omkringliggande regnskogen.  Antalet personer som kan promenera på dessa hängbroar är maximerat till 250 personer per dag varför man bör komma tidigt på morgonen.  För den som inte har tid nog för att besöka de stora nationalparkerna kan man också uppleva regnskogen här på ett antal vandringsleder.

Batu Caves ligger 15 km norr om Kuala Lumpur.  Dessa limestonegrottor utgör en av hinduismens främsta  helgedomar utanför  Indien och vid Thaipusamfestivalen samlas många hundratusen människor vid templen här.  Den största grottan, Temple Cave, har en höjd av 100 meter från golv till tak.  Utanför Batu Cave står den 43 meter höga statyn av Murugan, den högsta i världen.  Man kan med fördel besöka Batu Caves i samband med ett besök till FRIM (se ovan) eftersom de ligger nära varandra.

FGS Dong Zen Monastery är ett buddhistkloster vackert beläget i gröna omgivningar.  Här kan man i tehuset äta vegetarisk mat.  Klostret är ett centrum för buddhisterna i Malaysia.

National Zoo har över 4,000 djur, däggdjur, ormar, fåglar och fiskar.  Här kan man se föreställningar med orangutanger och sjölejon och den ridsugne kan ge sig ut på turer med hästar, kameler och elefanter.

Orang Asli Museum i Gombak är ett museum där man får en inblick i de malaysiska urinvånarnas liv och leverne.

Carey Island är en ort som ligger på 20 minuters bilkörning från Klang.  Här bor Mah Merifolket, kända för sina träskulpturer och andra träarbeten.

Little India i Klang är en helindisk stadsdel där man kan njuta av den autentiska indiska miljön och göra shoppingfynd i de små butikerna.

Blå Mosken i Shah Alam är en av de mest imponerande moskeerna i landet.

Kanching Recreational Forest är en djungelenklav med mycket fåglar och många apor.  Här ligger också Kanching Waterfall.

Melawati Hill är ett 1700-talsfort i Kuala Selangor, byggt för att övervaka sjöfarten i Malaccasundet.  Här får man en panoramavy över sundet och man kan också beskåda de många Silverleafapor och Långsvansade Macaqueapor som gjort fortet till sin boplats.

Sultan Shah Alam Museum är ett museum som ger en inblick i forna tiders storhet i staten.  Här finns föremål från den kungliga familjen och även saker från den brittiska eran i Malaysia.

Bandar Palace är ett statspalats helt byggt i trä.  I palatset finns många exklusiva träskulpturer.

Annat man kan göra i Selangor

Segla!  Centrum för segelaktiviteterna är Royal Selangor Yacht Club som ligger i Klang.

Spela golf!  I staten Selangor finns över 40 fina golfbanor.

Se den årliga Formula-1 tävlingen!  I april varje år kan man se världens snabbaste bilar på Petronas Malaysian F1 Grand PrixSepang International Circuit nära Kuala Lumpurs internationella flygplats.  Biljetterna till denna F1-tävling lär vara bland de mindre dyra av alla F1-tävlingar i världen.

Bo hemma hos en malayisk familj i Homestayprogrammet!  Detta är möjligt bland annat i byarna Banghuris, Dorani och Sungai Sireh.

Besök Mines Wonderland!  Denna öppna gamla tenngruva, med en stor sjö i  centrum, har nu hotell och många attraktioner.  Här finns bland annat Animal Kingdom den bästa musikfontänen i Sydostasien.  I Mines Wonderland finns till och med ett Winter Wonderland, det första av sitt slag i Malaysia.

Extra information