Please update your Flash Player to view content.

Putrajaya

 

Putrajaya, beläget strax söder om KL, är en helt nybyggd stad med konceptet att staden skall vara grön och "intelligent" med supermoderna lösningar på en storstads alla problem. Juridiskt sett så klassas området som ett federalt territorium (det tredje i Malaysia; de andra är Kuala Lumpur och Labuan).  Putrajaya är sedan 1999 Malaysias administrativa huvudstad medan Kuala Lumpur är den lagstiftande huvudstaden (där Parlamentet ligger).  En mycket stor del av de statliga myndigheterna har flyttat till Putrajaya som i övrigt är planerad för kommersiella aktiviteter liksom för bostäder, grönområden och andra områden för fritidsaktiviteter. Staden är byggd kring sjön Lake Putrajaya.

Sevärdheter

Perdana Putra är administrationsbyggnaden för premiärministerns och en del andra ministrars staber.  Med sina gröna domer och islamisk och Mogularkitektur  står byggnaden som en framstående symbol för den nya staden vid sjön.

Seri Perdana är premiärministerns officiella residens.  Byggnaden används också för officiella mottagningar.

Putramosken är en av Putrajayas mest framstående landmärken.  Mosken har en minaret som är 116 meter hög, den högsta i regionen, och kan ta emot 15,000 besökare samtidigt.

Dataran Putra är en 300 meter cirkulärt område med en stjärna i mitten som representerar Malaysias stater.  Området är detaljplanerat med stigar, vattenkanaler, träd och blomstersängar.

Millenium Monument är beläget i en 25 hektar stor park i Precinct 2 och har formen av en hibiscusblomma.  Monumentet, som byggdes för milleniumskiftet år 2000, är 68 meter högt och helt byggt i metall.

Putrajayas broar är broar byggda med sex olika  stilar och designs.  Hittills har sju broar byggts färdigt.

Parker

Taman Botani är den största botaniska trädgården i landet och har över 700 olika typer av växter från regionen och dessutom arter från Afrika och övriga Asien.

Taman Wetland är en park som byggts till ett vatten- och sumpmarksområde.  Det är det största konstgjorda området i sitt slag i landet.  Här finns bland annat också en flamingodamm.

Taman Warisan Pertanian är en agrikulturell park med mer än 170 olika arter av växter och träd med bland annat gummiträd, ocholjepalmsträd.  I denna park kan man se hur gummisaften samlas in från gummiträden och sedan görs till gummi.

Taman Putra Perdana är beläget på en höjd i Precinct 1 och härifrån har man en fin utsikt över Putrajaya.

Annat man kan göra i Putrajaya

Åk båt på Lake Putrajaya!  Ett av de bättre sätten att se Putrajaya är att ge sig ut på en båttur på Putrajayasjön med de gondolliknande traditionella malaybåtarna.

Extra information