Please update your Flash Player to view content.

Perak

Perak är Malackahalvöns näst största stat och ligger på västkusten.  Tidigare var staten känd för sina tenngruvor med huvudstaden Ipoh som centrum.  Den kungliga huvudstaden ligger dock i Kuala Kangsar.

Sevärdheter

Utanför Lumut på kusten ligger den vackra ön Pulau Pangkor.  Här finns härliga stränder, små fiskebyar och en grön natur.  Förutom att bada och njuta av solen kan man gå på långpromenader, njuta av härlig mat och slappna av i största allmänhet.  Intill Pangkor Island ligger den mindre och lite mer exklusiva Pulau Pangkor Laut med ett bungalowhotell direkt vid stranden.

Uppe på Bukit Larut nära Taiping kan man njuta av den svala luften nära toppen som är 1035 meter hög.  Platsen, som tidigare kallades Maxwell Hill, är känd som en av de svalaste ställena i Malaysia. Uppe vid Bukit Larut odlas bland annat te.

Vid My Gopeng Resort kan man ge sig ut på flottfärder i forsarna där.

Gua Tempuring:  här ligger ett grottsystem som är över en kilometer långt.  Systemet består av fem större, till formen kokosnöt liknande grottor.

Sungei Klah Hot Spring:  här kan man bada i varma källor eller låta sig behandlas med reflexologi i det närliggande hälsocentret.

Royal Belum State Park: en nationalpark som täcker en yta av 117,00 hektar.   I regnskogarna i denna park kan man med lite tur få se elefanter, noshörningar, tapirer och till och med tiger.

Kellie's Castle:  år 1915 påbörjade gummiplantagägaren William Kellie Smith bygget av ett mindre slott.  Bygget blev dock aldrig slutfört och det lilla slottet är idag omgärdat av mystik. Här lär finnas hemliga rum och hemliga tunnlar!

Bukit Merah Lake Town Resort:  här finnsbland annat Orangutangön, där man kan se orangutanger, och temaparker liksom en vattensportanläggning.

Grottemplen i Perak Tong och Sam Poh Tong: till PerakTong-templet får man gå uppför 385 trappsteg för att komma in i grottan där det bland annat finns en sittande Buddha som är nästan 13 meter hög.  Även i Sam Poh Tong-templet finns buddhastatyer.

Järnvägsstationen i Ipoh byggdes 1917 och är byggd i en stil med blandning av morisk och viktoriansk arkitektur.  Här ligger det klasiska järnvägshotellet Majestic Hotel.

Royal Museum byggdes ursprungligen som residens för den kungliga familjen.  Byggnaden är unik då den är byggd helt i trä utan att en enda spik har använts.  Här kan man bland annat se utställningen om Peraks kungliga familjs historia.

Ubudiahmosken i Kuala Kangsar är stadens landmärke.  Den byggdes vid förra sekelskiftet och här kan manbeskåda magnifika domer och minareter.

Extra information