Please update your Flash Player to view content.

Penang

Penang, som ofta kallas "Orientens Pärla", är en ö utanför norra delen av Malaysias västkust, bunden till fastlandet genom en bro.  Staten och huvudstaden Georgetown, döpt efter den engelske kungen George III, bjuder på en säregen blandning av västerländsk och österländsk kultur.  Penang är också ett ställe där man kan kombinera storstadsliv med bad och stränder.  Penang är  numer upptaget på UNESCO's lista över vårt världsarv.

Sevärdheter

Fort Cornwallis byggdes 1786 på den plats där Sir Francis Light landsteg på ön.  Ursprungligen byggdes fortet av trä men gjordes sedan om till en stenfästning för Penangs försvar.  Fortfarande finns kanoner kvar från gamla tider.  I fortet finns idag även en amfiteater.

Chong Fatt Tze Mansion påvisar kinesisk arkitektur från 1700- och 1800-talen. Denna slottslika byggnad har många vackra rum, inklusive sovrum, bibliotek, mottagningssalar och har dessutom innegårdar och en vacker trädgård.  Här finns antika samlingar av porslin, väggbonader och många andra antikviteter.

Khoo Kongsi är ett av de vackraste templen i landet och här finns även en traditionell teater och bostadslängor från 1800-talet.

Snake Temple, ormtemplet, som byggdes redan 1850, är unikt så till vida att templet är en fristad för huggormar som man hittar överallt inne i templet.

Kek Lok Si Temple är ett av de största buddhisttemplen i sydostasien och står majestätiskt uppe på kullen Air Itam.   Här finns den vackar "Pagoda of Ten Thousand Buddhas" där kinesisk, burmesisk och thailändsk arkitektur sammansmälter.

Wat Chaiya Mangkalaram är ett unikt buddhistempel där man bland annat hittar en 33 meter lång liggande Buddha.

Penang har flera museer, bland annat War Museum, som är byggt på resterna av ett annat brittiskt fort på södra delen av Penang, och Penang Museum, där man kan se gamla tryck och målningar liksom porslin och andra saker från Penangs historia. Många tycker även om att besöka P Ramlees House, som byggdes 1926 och visar historien om en av dåtidens mest kända skådespelare.

Kapitan Keling Mosque är en moske som byggdes på tidigt 1800-tal och fick namnet efter en indisk muslimsk sjöfarare, Kapitan Keling.

Acheen Street Malay Mosque, byggd 1820, har en åttasidig minaret och en morisk arkad.

Penang National Park ligger uppe i nordöstra delen av ön och har fina vandringsleder som går till små gömda badstränder som Telok Duyung, Muka Head och Pantai Kerachut.  Här finns även platser där sköldpaddor häckar och i parken finns också en liten insjö.

Andra intressanta ställen på Penang Island är Tropical Spice Garden, där man hittar över 500 sorters krydd- och andra växter, Tropical Fruit Farm, som på sina 25 acres har över 200 olika fruktsorter, samt Penang Butterfly Farm, där man kan beskåda över 3000 fjärilar av 50 olika arter.  Här finns även grodor, skorpioner och många sorters insekter.  På ön finns även Penang Bird Park som på sina 5 acres är hemvist för över 800 fåglar av olika sorter.

Annat man kan göra i Penang

Åk upp på Penang Hill!  Ta bergståget upp till toppen på 830 meters höjd och njut av den svala luften och den fantastiska utsikten över Penang.

Besök Chinatown!  Här bland bostadshus, affärer och tempel kan man förnimma hur man levde i ett kinesiskt samhälle på 1800-talet.

Ta några timmar i Little India!  I detta område, snart 200 år gammalt, finns det stora Sri Mahamariamman Temple som är värt ett besök. Njut också av miljön i myllret av gamla byggnader med restauranger, textilshoppar, barberare, juvelbutiker och här kan du även köpa alla sorters kryddor i kryddshopparna.

Åk till Gurney Drive och ät en god middag!  Gurney Drive ligger norr om Georgetown och här längs kustvägen ligger mängder med små restauranger och food stalls där du kan få alla sorters lokal mat.

Ta båten till Pulau Aman!  Pulau Aman är en 288 acre stor ö söder om Penang har en liten idyllisk fiskeby med 300 innevånare.  Här kan man äta god fiskmat, själv åka ut och fiska eller gå på sköna promenader i djungeln.  Man kommer till Pulau Aman genom att ta en båt från del lilla staden Bukit Tambun.  Båtturen tar 30 minuter.

Bada, naturligtvis!  De bästa badstränderna ligger på norra delen av ön.

Spela golf!  Som överallt annars i Malaysia är det aldrig långt till golfbanor.  Tre bra banor på Penang är Bukit Jambul Golf and Country Club, Bukit Jawi Golf Resort och Penang Turf Club.

Extra information