Please update your Flash Player to view content.

Pahang

Pahang är den största staten på Malaysiska halvön. Nästa två tredjedelar av staten består av regnskogar. En besökare till Pahang kan därför på många ställen i staten njuta av den exotiska grönskan, tropiskt djurliv och många av naturens underverk. För naturälskare blir därför ett besök i Pahang ett måste. Man kan på många håll bo på campingplatser, enkla hotell och även i småstugor när man vill utforska naturen.

Sevärdheter i naturen

Taman Negara: denna nationalpark, Malaysias största, täcker en yta av 434,350 hektar och sträcker sig in i tre av Malaysias delstater. Här finns några av världens äldsta regnskogar. På en del håll kan man promenera omkring på så kallade "canopy walkways" högt uppe bland trätopparna. En del av träden i regnskogen är tualangträd som kan bli 60 meter höga.

Kenong Rimba Park: i denna mindre nationalpark, 120 kvadratkilometer stor (den gränsar till Taman Negara), kan man ge sig ut på flodfärder längs Kenong River och bland annat besöka många grottor.

Jeram Besu Rapids: här ligger härliga floder för den som tycker om att ge sig ut på hisnande flottfärder i forsar. Dessa färder organiseras på platsen liksom även jeepturer in i naturen på vägar och sådant som inte ens kallas för vägar.  

Endau-Rompin National Park:i södra delen av staten ligger denna nationalpark som även sträcker sig in i staten Johor. Nationalparken är 92,000 hektar stor och bjuder på orörd natur med fantastisk flora och fauna, klippformationer och floder och vattenfall.

Cameron Highlands: detta område, som ligger på en högplatå på ungefär 1500 meters höjd, har ett behagligt klimat med varma dagar och svala nätter. Här uppe finns teplantager och många farmar där man odlar blommor, frukter och grönsaker. Man kan till och med få färska jordgubbar här året runt. Området är populärt och här finns många hotell och även en golfbana. För att komma till Cameron Highlands åker man dock inte in från staten Pahang utan via Tapah och Simpang Pulai i grannstaten Perak.

Fraser's Hill: Två timmars bilresa från Kuala Lumpur ligger Fraser's Hill, också denna ort på ungefär 1.500 meters höjd. Förutom den lilla staden så finns många småhus, ofta byggda i gammal engelsk Tudorstil, att hyra i omgivningarna. Fraser's Hill, omgivet av regnskogar är populärt bland fågelskådare och här finns ett årligt "International Bird Race". Den lilla huvudorten är byggd kring en behaglig liten golfbana.

Kota Gelanggi Caves: här kan man njuta av mångmiljonåriga geologiska formationer i ett stort grottsystem bestående av många grottor och kamrar. En gång i tiden bodde förhistoriska människor i dessa grottor.

Öar och semesterorter på kusten:

Tioman Island: ön blev känd en gång i tiden då filmen South Pacific spelades in här 1958. De härliga vattnen och stränderna gör att Tioman är perfekt för en badsemester med solande och snorkling. På ön finns även stora skogar där man kan se fjärilar av alla sorter, stora ödlor, rådjur och apor.

Cherating: semesterort för lågbudgetresenärer. Här ligger även Asiens första Club Med liksom den charmiga fiskebyn Cherating Village.

Telok Chempedak: badort nära huvudstaden Kuantan med möjligheter till segling, vindsurfing och vattenskidåkning.

Balok Beach: en strand full med liv och rörelse och många vattensporter. Tidigt på året, då monsunen är igång med full kraft, går evenemanget Asian Windsurfing Tour av stapeln här.

Andra sevärdheter:

Elephant Conservation Centre: 40 kilometer från Bentong ligger denna anläggning där man arbetar med de malaysiska elefanternas överlevnad. Besök elefanterna då det är matdags eller baddags i dyngan i den närbelägna floden!

Genting Highlands: denna plats kallas ofta "City of Entertainment". Här finns ett antal temaparker, hotell, en golfbana och ett stort kasino. Genting ligger 45 minuters bilfärd från Kuala Lumpur och kan vid klart väder ses från skyskraporna i KL.

Tekam Plantation Resort: uppe i denna plantage kan man se kaffe-, oljepalm-, gummi- och kakaoodlingar. Platsen kännetecknas av ren luft, tropisk grönska och fåglars kvittrande. Besöket här blir en avslappnande och annorlunda dag.

Sungai Lembing: en ort med storheten bakom sig...   Här låg en gång i tiden en av de största kolgruvorna i Sydostasien. Besöket i Sungai Lembing påminner om gångna tider då engelsmän och japaner styrde orten.

Pekan: 50 km söder om Kuantan vid Kuantan Rivers stränder ligger denna kungliga stad, väl värt ett besök.

 

 

Extra information