Please update your Flash Player to view content.

Negeri Sembilan

Strax söder om Kuala Lumpur ligger Negeri Sembilan. Denna stat är ett kungadöme men troligen det mest demokratiska kungadömet i världen eftersom kungen inte ärver titlen utan väljs på livstid av ledarna i de fyra största distrikten i staten. Negeri Sembilan har en lång historia med en lite annorlunda kultur än det övriga Malaysia. För hundratals år sedan invandrade Minangkabaufolket från Sumatra till det som idag är Negeri Sembilan. Man har idag vissa sedvänjor som skiljer sig från landet i övrigt, bland annat vad gäller giftermålsceremonin, landägande och dansformer.

Sevärdheter

Port Dickson, till vardags kallat PD, ligger en timmes bilkörning söder om Kuala Lumpur. Denna kustort har många och långa stränder och åtskilliga hotell längs kusten. Även om stränderna inte tillhör Malaysias bästa så kan Port Dickson bli en skön dagstur om man vill kopla av från det lite mer stressiga livet i KL.

Vattenfallen i Lata Kijang har bland de högsta fallhöjderna av alla vattenfall i landet. Vattenfallet ligger långt inne i djungeln i Jelebudistriktet och kan bara nås med 4-hjulsdriven jeep. Resan tar två timmar och går genom tät djungel och förbi bosättningar av orang asli, Malaysias ursprungsbefolkning.

Ulu Bendul Recreational Forest ligger mitt i staten Negeri Sembilan och här kan syssla med bergsbestigning, jungle trekking, camping och naturliv.

Wet World Pedas Hot Springs ligger 15 km från Seremban och är ett utmärkt familjeutflyktsmål.

Jelita Ostrich Farm i Seremban och PD Ostrich Farm i Port Dickson är hem för stora strutsar liksom för kalkoner, kaniner och hästar. Här finns även en restaurant som serverar strutskött.

Sevärdheter i huvudstaden Seremban

Sri Menanti Royal Museum är en träbyggnad, byggd helt utan skruvar och spikar, som tidigare var ett palats. Här kan man se en hel del om Minangkabaukulturen och även mycket vad gäller Negeri Sembilans kungafamilj.

Cultural Handicraft Complex med State Museum uppvisar de rika kulturella traditionerna i staten liksom bland annat en samling vapen.

State Mosque är byggd på nio pelare vilka symboliserar den nio distrikten i Negeri Sembilan. Utsikten från toppen är grandios mot Seremban Lake och omgivningarna.

Annat man kan göra i Negeri Sembilan

Man kan bo i en by hemma hos malaysiska familjer i det så kallade Homestayprogrammet.

Liksom på andra håll i Malaysia ligger här flera fina golfbanor.

Extra information