Please update your Flash Player to view content.

Melaka

Melaka kallas ofta för "Den historiska staden". Redan på 1500-talet blev Melakas hamn ett centrum för de europiska kolonialmakternas ambitioner i Fjärran Östern och under århundradena kontrollerades staden av i tur och ordning portugiser, holländare och engelsmän fram till dess att Federation of Malaya bildades år 1957. Stadens rika kulturarv har lett till att Unesco fört upp Melaka på listan över vårt världsarv.

Sevärdheter:

Porta de Santiago (även kallat A´Famosa): detta fort, ett av Melakas landmärken, byggdes av portugiserna och stod klart år 1511. Fortet skadades svårt under den holländska invasionen 1641. Resterna av fortet, de som idag kan ses, räddades av Sir Stamford Raffles år 1808 när han kom till Melaka.

Stadhuys: stadshuset byggdes av holländarna år 1650. Här bodde de holländska guvernörerna. Idag är byggnaden ett museum.

St. Francis Xavier´s Church: kyrkan byggdes 1849.

St. Paul´s Church: byggdes ursprunglign 1521 av en portugisisk sjökapten. Kyrkan har en mycket vacker utsikt över Melakasundet. År 1553 begravdes här St. Francis Xavier.

S:t Peter´s Church: En kyrka byggd av holländarna år 1710. Kyrkan är idag säte för den katolska församlingen i Melaka och här firas i traditionell stil långfredagen, påsksöndagen och San Pedro's högtid.

Christ Church: intill Stadhuys ligger denna rödmålade, karakteristiska kyrka som blev ett centrum för den anglikanska kyrkan i Malacca. Kyrkan är byggd i holländsk stil och har många intressanta karaktärsdrag.

Holländska kyrkogården: denna kyrkogård började användas i slutet av 1600-talet och finns 5 holländska och 33 brittiska gravar. Kyrkogården har förklarats som ett nationalmonument.

Engelska kyrkogården: när engelsmännen införde skatter för lokalbefolkningen startade ett mindre uppror med strider. De som dog i dessa strider, både engelsmän och lokalbefolkningen, ligger begravda här.

St. John´s fort: ursprungligen var detta fort, 3 km från staden, ett privat portugiskt kapell. Så småningom formades kapellet till ett försvarsfort men en kanon, inte riktad mot havet utan riktad in mot land varifrån attackerna på Melaka då kom.

Hang Li Po's Källa: under tider av torka var detta den enda källan i Melaka som ständigt hade vatten. Holländarna byggde murar kring källan för att skydda den. Idag är källan en plats dit man går, slänger ett mynt och önskar sig något gott för framtiden.

Bukit Cina, kinesiska höjden: under Mingdynastin i Kina skickades den kinesiska prinsessan Hang Li Po till Melaka för att gifta sig med den lokale sultanen. Hela Hang Li Pos stora följe bosatte sig på den kulle som idag kallas Bukit Cina. Giftermålet ledde till att diplomatiska förbindelser upptogs mellan Melaka och Kina. Kineserna stannade kvar till den portugisiska invasionen 1511. På Bukit Cina ligger en av de största kinesiska kyrkogårdarna i världen utanför Kina.

Portuguese Square: detta område ligger 3 km utanför staden och är ett ställe för kulturella tillställningar och shower. Omkring 2,600 personer bor här i det som kallas Portuguese Settlement. Man pratar Cristao, en portugisisk dialekt från 1600-talet, och till religionen är man romerska katoliker.

Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi Temple: det äldsta hindutemplet i Malaysia. Templet är tillägnat Lord Vinayagar eller Ganesha. Intressant är att se det holländska inflytandet i templets arkitektur.

I Melaka finns ett antal mausoleer, varav det mest kända är Hang Tuah's Mausoleum. Hang Tuah var en berömd amiral och hjälte som tillsammans med fyra kamrater försvarade Melaka mot invaderande flottor. Han och de fyra har blivit legender i Melakas historia. På denna historiska plats finns även ett antal museer, varav de mest kända är Baba and Nyonya Heritage Museum, Maritime Museum och Cultural Museum (Melaka Sultanate Palace).

Öar och stränder utanför Melaka:

Ett antal fina öar ligger utanför Melakas kust. De största är Pulau Besar och Pulau Opeh. Till Pulau Besar går båtar en gång i timmen från Pengkalan Pernu, 10 km söder om Melaka. Pulau Besar har härliga sandstränder, chalets direkt på beachen och man kan även spela golf på ön. De populäraste stränderna utanför Melaka är Tanjug Keling, Pantai Puteri, Pantai Klebang och Tanjung Bidara.

Annat man kan göra i Melaka:

Flodfärd på Melaka River: här kan man åka en stilla båttur genom staden och beskåda de traditionella Melakahusen och även se stora ödlor i floden.

Besök antikvitetsaffärer: i Melaka finns fler antikvitetsaffärer än någon annanstans i Malaysia.

Golf: som i övriga Malaysia finns här fina golfbanor för den som vill koppla av med 18 hål.

Besök Melaka Zoo: här finnsöver 200 djurarter.

Besök A'Famosa Resort: detta ställe ligger i närheten av Alor Gajah och har ett antal temaparker, bl.a. vattenparken A'Famosa Water World, safariparken A'Famosa Animal World och A'Famosa Cowboy Town där man hamnar i Vilda Västern i Malaysia!

Bo hos en malaysisk familj: detta är möjligt genom det så kallade Homestayprogrammet. I Melaka kan man bo hos familjer i cirka sex byar i staten.

Extra information