Please update your Flash Player to view content.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, till vardags kallat KL, är en metropol som har nästan allt. Inne i staden finns höga skyskrapor, ett myllrande stadsliv, lyxhotell och mer enkla boenden, ett monorailsystem med förarlösa vagnar där man kan ta sig runt i centrum, stora parker och inne ganska centralt finns det till och med ett par små byar, kamponger. Kuala Lumpur är ett matparadis där kan äta många sorters mat i alla prisklasser, från sjustjärniga hotells lyxrestauranger till enkla gatuserveringar. KL är också ett shoppingparadis. Ta med en fylld plånbok och en tom resväska när du kommer hit!

Resejournalisten på Svenska Dagbladet Per Johnsson skriver i en artikel i Svenska Dagbladet om världens bästa huvudstäder (den 5 nov. 2009): "Kuala Lumpur ska alltid vara med på en sån här lista eftersom det förmodligen är världens skönaste stad med massor av bra shopping och ännu mer god mat".

En del av "KL's sevärdheter" ligger i administrativ mening inte i Kuala Lumpur utan utanför stadsgränsen i staten Selangor (t.ex. Batu Caves och FRIM). Vi har ändå valt att även här berätta om dessa här eftesom de är naturliga utflyktsmål från KL.

Tre höjdpunkter i Kuala Lumpur

Petronas Towers var på 1990-talet med sina 452 meter världens högsta byggnad och är idag den tredje högsta byggnaden i världen. Man kan besöka dessa torn och åka upp till bron som ligger på 42:a våningen mellan tornen men man bör komma tidigt på morgonen eftersom köerna kan vara långa. Uppe ifrån bron har man en strålande utsikt över staden.

KL Tower - med det officiella namnet Menara Kuala Lumpur - är KL's näst högsta byggnad. Själva tornet är 335 meter högt (med radiomasterna 451 meter högt). Uppe i tornet ligger en utmärkt roterande restaurang. Här kan man äta sin middag och i sakta rörelse titta ut över hela staden. Vid KL Tower finns även ibland möjligheter att göra bungy jumps.

"Canopy walk" i Forest Reserve Institute Malaysia (FRIM) är kanske inte något för den höjdrädde.   I denna regnskog på 600 acres strax norr om KL kan man ge sig ut på en promenad i trädtopparna - på 30 meters höjd. Här går en så kallad "canopy", ett system med långa hängbroar byggda högt uppe i träden där man får ett fågelperspektiv på den omkringliggande regnskogen. Antalet personer som kan promenera på dessa hängbroar är maximerat till 250 personer per dag varför man bör komma tidigt på morgonen. För den som inte har tid nog för att besöka de stora nationalparkerna kan man också uppleva regnskogen här på ett antal vandringsleder.

Andra sevärdheter

Batu Caves ligger 15 km norr om Kuala Lumpur. Dessa limestonegrottor utgör en av hinduismens främsta helgedomar utanför Indien och vid Thaipusamfestivalen samlas många hundratusen människor vid templen här. Den största grottan, Temple Cave, har en höjd av 100 meter från golv till tak. Utanför Batu Cave står den 43 meter höga statyn av Murugan, den högsta i världen. Man kan med fördel besöka Batu Caves i samband med ett besök till FRIM (se ovan) eftersom de ligger nära varandra.

Sevärdheter inne i Kuala Lumpur

KL Railway Station är en järnvägsstation utöver det vanliga. Stationen är byggd i morisk stil och har mycket intressant arkitektur.

Museum Negara, nationalmuseet, är Malaysias främsta museum och avspeglar landets rika arv och historia.

Istana Negara är kungens officiella residens omgiven av en härlig tropisk trädgård. Vaktavlösningarna här är lika populära att titta på som de vid Stockholms slott.

KL Lake Gardens är en stor grön enklav inne i KL. Här finns även specilla och besökvärda områden som Orchid and Hibiscus Garden, Deer Park, KL Butterfly Park och KL Bird Park.

Mashid Negara är den främsta mosken i Kuala Lumpur med en imponerande 73 meter hög minaret.

National Monument nära Lake Gardens är ett minnesmonument över de soldar som dödades i kriget mon kommunisterna 1948-60. Den imponerande 15 meter höga bronsstatyn är ett verk av Felix de Veldon som också var mannen bakom det berömda Iwo Jima-monumentet i Washington.

Sze Ya Temple är det äldsta Taoisttemplet i Kuala Lumpur (från 1864).

Sri Maha Mariamman Temple är ett av de intressantare hindutemplen i staden och har ett 22 meter högt torn vid ingången.

Cathedral of Saint Mary The Virgin är en av de främsta katolska kyrkorna i KL. Inne i kyrkan finns en berömd piporgel som byggdes 1895.

Shopping

Kuala Lumpur är en fantastisk shoppingstad och chanserna att göra fynd är många. De främsta shoppingdistrikten ligger kring Jalan Bukit Bintang, Jalan Ampang och i Bangsar. På Petaling Street finns mängder av varor inklusive kopior av kända märken av klockor och kläder. Runt omkring KL finns mycket stora shoppingcentra, till exempel Mid Valley Mall och Sunway Pyramid för att nämna ett par.   I Sunway Pyramid, till exempel, finns hundratals och hundratals butiker och över 100 restauranger. Mitt i shoppingcentret ligger in ishockeyarena där malaysierna åker skridskor dagarna i ända. Intill detta shoppingcenter ligger även en stor temapark.

Endagsutflykter från KL

Besök Melaka! Denna historiska stad ligger 1,5 timmars bilkörning från KL

Åk upp på högre höjder till Bukit Bintang, Genting Highlands eller Fraser's Hill! Detta kan vara sköna dagsutlykter för den som vill ha vackra vyer i lite svalare omgivningar.

Ta tåget eller bilen till Port Klang och besök Pulau Kertam, Krabbön! Från hamnen i Port Klang (promenadavstånd från sista järnvägsstationen) går små smala snabba färjor förbi mangroveskogar ut till öarna. Kliv av vid den lilla fiskeön Pulau Kertam och ät en härlig seafoodlunch.  

Spela golf! I Kuala Lumpur och den omgivande delstaten Selangor finns över 20 fina golfbanor.

Extra information