Please update your Flash Player to view content.

Kelantan

Uppe i nordvästra hörnet av Malackahalvön, på gränsen till Thailand, ligger Kelantan. Denna stat brukar beskrivas som den mest socialt konservativa, islamska staten i Malaysia. Huvudstaden Kota Bahru är välutvecklad och välskött. Generellt kan sägas att livsstilen är långsammare än än i de stora metropolerna i landet.

Sevärdheter

Gunung Stong är ett 1,433 meter högt berg med fina möjligheter till djungeltrekking. Här växer även Rafflesia, världens största blomma.

Kuala Koh National Park är en tät regnskog med en mångfald av djur- och växtarter. Här finns även byar med orang asli, ursprungsbefolkningen. Nationalparken är ett av de ställen genom vilken man kan komma in i den största nationalparken, Taman Negara vilken täcker delar av Kelantan och två andra stater.

I Nenggiri kan man ge sig ut på vilda flottfärder i forsarna. Platsen är sätet för den årliga forsfarartävlingen Nenggiri Challenge.

Buddhisttemplen norr om Kota Bahru: Här finns flera tempel, bland annat Wat Photivihan Templet där det finns en 40 meter lång staty med en liggande Buddha som lär vara världens näst största i sitt slag. Andra tempel är Wat Machimmaram där en av världens största sittande Buddhor finns liksom Wat Mai Suvankhiri, där en stor drakbåt kan beskådas.

Kelantan är ett himmelrike för grottälskare då det finns gott om grottor i staten, till exempel Gua Ikan, Keris, Batu Susun, Pagar, Sidang och Cha. Kring många av dessa grottor finn mystikomgärdade historier och sägner.

Sevärdheter i Kota Bahru

Siti Khadija Market bjuder på en livlig och färgsprakande marknad där man kan köpa frukt och grönsaker och olika sorters mat.

Gelanggang Seni, kulturcentret, där man kan få ta del av det rika historiska kulturarvet i Kelantan.

Kota Bahru har många museer: Islamic Museum, Museum of Royal Traditions and Customs, Handicraft Village and Craft Museum, War Museum, Royal Museum vid palatset Istana Batu och State Museum.

Annat man kan göra i Kelantan

Åk med lokaltåget!   Att ta en tur med den lokala järnvägen erbjuder verkligen på en inblick i ett land. Ta tåget i Kota Bahru och åk förbi Dabong till Gua Musang. Tåget går sedan vidare genom djungeln till Kuala Lumpur.

Besök fiskebyn i Sabak! Livligast är det i den lilla hamnen när fiskebåtarna återvänder med dagens fångst.

Bada! Den relativt korta Kelantankusten har många fina stränder. Mest känd är kanske Pantai Cahaya Bulan, Månskensstranden. I närheten av stranden kan man se tillverkning av batik och stora drakar. Andra stränder här är Pantai Irama, Pantai Melawi, Pantai Seri Tujuh, Pantai Tok Bali och Pantai Bisikan Bayu.

Bo hemma hos en malayisk familj i det så kallade Homestayprogrammet. Detta kan man göra i byarna Renok Baru och Bukit Jering.

Extra information