Please update your Flash Player to view content.

Johor

Johor är Malaysias sydligaste stat. Strax söder om Johor ligger Singapore, knuten till Johor genom två förbindelsevägar över sundet mellan de två länderna. Staten karaktäriseras till en stor del av stora plantager (gummi, palmolja, kopra och ananas) som sträcker sig över stora ytor. Staten Johor sträcker sig över hela halvön och har två kuster. Utanför östkusten ligger en fascinerande och vacker övärld som vi svenskar har fått lära känna via TV-serien Robinson som ett antal år inspelats här.

Öar på östkusten: här finns många vackra öar med kristallklara vatten, korallrev, vita sandstränder. Pulau Rawa var en av de första öarna som redan på 1970-talet utvecklades för att ta emot turister och de sista tjugo åren har många andra öar utvecklats. Denna utveckling har oftast skett i samklang med naturen och boendet består ofta av ganska enkla hyddor i anslutning till stränderna. På en del öar finns även hotell av högre klass.

Till Rawa kommer man lämpligast med båt från Mersing eller Tanjung Leman (tar en halvtimme).   Från dessa kuststäder kan man även komma andra öjuveler som Sibuöarna (Sibu Besar, Sibu Hujung, Sibu Tengah och Sibu Kukus) liksom till öarna Aur, Permanggil (utmärkt ö om man vill fiska), Tinggi och Pulau Dayang. Pulau Lang och Pulau Pinang har några av de bästa möjligheterna för dykare i hela området.

Stränder

Desaru har 25 km långa stränder vid de intilliggande palm- och casuarinaskogarna. Desaru ligger 98 kilometer från huvudstaten Johor Bahru.   Här kan man bada, segla, åka kanot och vattenskidor. Som omväxling kan man spela golf på den närliggande 18-håls golfbanan.

Andra stränder i området är Tanjung Balau Beach (nära Desaru), Penyabong Beach (36 km från Mersing), Tanjung Leman (där det även finns en liten hamn där man kan ta båt till de närliggande öarna), Telok Buih Beach (strax utanför Mersing), Batu Layar Beach (en sten- och klippstrand) samt Stulang Laut (utmärkt för olika slags vattensporter). Vid de flesta av stränderna kan man hitta matserveringar som varierar från restaurangtyp till enkla food stalls.

Andra sevärdheter:

Endau-Rompin National Park: denna nationalpark täcker ett område omfattande 92,000 hekter och sträcker sig in i staten Pahang. Här kan man uppleva den tropiska regnskogen i alla dess former där den sträcker ut sig kring floderna Endau och Rompin. Det finns 26 km djungelstigar här. Dock är endast en del av nationalparken öppen för allmänheten och man behöver ett specellt tillstånd för att komma in i parken. Sådant tillstånd kan får från Johor National Park Corporation och kan utfärdas genom olika turistbyråer.

Gunung Ledang: den som tycker om utmaningar kan bege sig på en tvådagars trekkingfärd och bestiga berget Mount Ophir, 1,276 meter högt (ligger i den norra delen av Johor i Muardistriktet). Från toppen av detta berg har man en spektakulär utsikt över Malaccasundet och den indonesiska Sumatrakusten.

Vattenfallen i Kota Tinggi: vid dessa populära vattenfall, med en fallhöjd av 36 meter, kan man ta sig svalkande bad vid foten av fallen. Här finns även små restauranger och enkla chalets för övernattning. Kota Tinggi är en utmärkt rastplats om man är på väg till Desaru Beach.

Nasuha Spices and Herbs Paradise: detta är ett måste för den som är intresserad av örter och kryddor. Nasuha är en ört- och kryddfarm som täcker 1,000 hektar och har hundratals olika arttyper. På plats finns även restaurang och möjligheter till övernattning. Nasuha ligger några kilometer utanför Pagoh i Muardistriktet.

Eldflugekolonierna i Sungai Johor och Sungai Lebam: detta är en av statens unika attraktioner. Här kan man uppleva spektakulära föreställningar gjorda av dessa insekter som lever i berembangträden längs flodbankarna. Båt kan hyras nära Jalan Tepi Sungai om man vill göra en utflykt på floden vid Sungai Johor.

I staten finns även många besökvärda skogar och parker, t.ex. Genung Belumut National Forest, Panti Recreational Forest och Guring Arong Recreational Forest .

Annat man kan göra i Johor:

Bo hemma hos malaysiska familjer: genom det så kallade Homestayprogrammet kan man bo hemma hos malaysiska familjer i ett tiotal byar i staten.

Golf: i staten finns ett trettiotal golfklubbar och på många av dessa, som har country club-karaktär, kan man även bo.

Ridning: vid Riders Lodge i Sedenak finns ett av Malaysias ledande häst- och ridcentra. Rivers Lodge lämpar sig för familjesemestrar där man kan göra allt från att ta ridlektioner till att ge sig ut på jungelridning. Stället har även kapacitet för möten och konferenser och har även ett spa.

Besök vattenparken Wet World Batu Pahat: denna vattenpark, den enda i sitt slag i Johor, täcker en yta av 44 acres och är byggd kring Merdeka Lake. Här finns alla traditionella typer av vattennöjen, pooler, konstgjorda vattenfall och vattenrutchbanor.

Inne i huvudstaden Johor Bahru, populärt kallad JB, finns ett antal sevärdehter. Sultan Abu Bakar-mosken ligger på en kulle med utsikt över Johorsundet, inte långt från Istana Besar, det kungliga palatset. Här finns även Royal Abu Bakar-museet, ett museum över Sultan Abu Bakar,sultanen som grundade det moderna Johor. Ett annat berömt landmärke är Sultan Ibrahim Building, som har en blanding mellan lokal och kolonial arkitektur. Här finns även några andra museer, Pasir Gudang Kite Museum (ett museum över drakflygning, en traditionell malaysisk sport) och Tanjung Balau Fisherman Museum, ett museum som precis som namnet säger visar mycket om den lokala fiskebefolkningens livsstil och fiskemetoder.

Extra information