Please update your Flash Player to view content.

Bra att veta inför resan

Uppehållstillstånd: har man svenskt pass så kan man som turist vistas upp till 90 dagar i Malaysia utan visum. Ditt pass måste ha en giltighetstid på minst sex månader vid ankomsten. Ska man vistas längre i landet måste man ansöka speciellt om detta.

Valuta: Malaysiska valutan heter Ringgit (RM eller MYR). En ringgit är ungefär sek 2.10. Det går att växla svenska kronor i Malaysia men kursen är ofta dålig. Om man ska ha kontanter med sig är euros eller amerikanska dollar att föredra. Det bästa är dock att använda ATM-maskiner som finns i stort sett överallt.

Taxi: taxibilar kör med taxameter. Det finns taxichaufförer som begär ett fast, mycket högre pris för utlänningar, vilket strider mot taxis estämmelser. Strunta i sådan taxi och åk med de chaufförer som kör med taxameter. Det blir billigare. Från vissa ställen, t ex flygplatser eller större hoppingcenters, finns speciellta taxistånd där man köper resan i förväg och lämnar över kvittot till taxichauffören.

Köra bil: Malaysia har vänstertrafik. Som turist kan man köra med ett svenskt körkort. Det är lätt att hyra bil i Malaysia.

Dricks: Malaysia är inget dricksland. Man ger normalt inte dricks på mindre restauranger, till taxichaufförer eller till hårfrisörer. På större restauranger läggs ofta 10% serveringsavgift plus en skatt på 6% på toppen av notat. På dessa ställen ger man ibland ändå dricks; man kan runda av notan uppåt eller möjligen ge 5-7%.

Resa inom landet: kommunikationerna är som regel bra. Flera bolag trafikerar inrrikesflyget. Tåg, buss och färja är andra färdmedel som oftast fungerar bra.

Kranvatten: vattnet på Malackahalvön (Västmalaysia) är normalt rent och bra. Man kanske ändå väljer att koka vattnet eller att köpa flaskvatten. Däremot bör man vara försiktig med vattnet på Borneo som på sina håll inte alltid är rent och bra.

El: Malaysia har 220 v, samma som i Sverige. Väggkontakterna är dock oftast av samma sort som det engelska systemet.

"Passa på"-tips inför resan

När man ändå reser till Malaysia kan man ju passa på att göra en del saker som är billigt. Några exempel:

- Kopiera nycklar: att kopiera en vanlig nyckel kostar 3 ringgit, under 7 svenska kronor

-Ta med dina trasiga skor och få dom reparerade här

- Få din skjorta strykt (undvik dom dyra hotellen): tvätterierna heter oftast Dobi och en skjorta får man struken för RM1.20, under 3 svenska kronor

- Om du vill klippa håret finns det många ställen där det kostar 10-15 ringgit, under 35 kronor

- Köp din deodorant och tandkräm på ett snabbköp i Malaysia, kostar ofta en tredjedel mot priset i Sverige

- Gör din årliga omfattande läkarkontroll på ett privatsjukhus i Malaysia, t ex Sunway Medical Centre, där en stor undersökning kostar cirka 1,000 - 1500 svenska kronor. På Sophiahemmet i Stockholm kostar en sådan undersökning 6,000 kronor.

- Till slut ska vi nämna, för den som vill hyra bil, att bensinpriset ligger på drygt 4 svenska kronor litern.

Det mesta är billigt i Malaysia!

Extra information