Please update your Flash Player to view content.

Sportfiske

Malaysia är ett tropiskt paradis med oanade möjligheter för sportfiske, både vad gäller djuphavsfiske och sötvattenfiske.

För närvarande är sportfisket i Malaysia, med undantag för marina parker och nationalparker, relativt oreglerat men en ny lagstiftning är på väg.  Om man vill fiska i nationalparker måste man köpa en fiskelicens som kostar ungefär MYR 12 (dessutom måste man köpa en kameralicens om man vill fotografera för ungefär MYR 8).  Vid marinparker råder ett fiskeförbud inom en gräns av 2 nautiska mil från marinparken. För att garantera fiskebeståndets fortlevnad uppmanas man i största möjliga utsträckning till att fiska under formen "catch and release", d.v.s. att släppa tillbaka fisken i vattnet efter det att den fångats.

 

Djuphavsfiske

Vid saltvattenfiske kan man fiska på relativt grunda vatten till vatten med ett djup av 1000 till 2000 meter.  Här kan man fånga många olika sorters fisk, bland annat fisken som kallas "the King of the Seas", Black Marlin och även Blue Marlin.  Även Striped Marlin tas ibland och fisken Pacific Sailfish är en vanlig fångst.  Annan fisk som fångas till havs är tonfisk, Bigeye och Dogtooth som finns i djupa vatten kring atoller liksom Wahoo, Giant Trevally, Cobia, makrill, Dorado, barracuda, Escolar, Rainbow Runner, Greater Amberjack och stora hajar.  Dessutom kan man få en del fisksorter som inte ens de som äger fiskebåtarna kan namnen på.

Ibland hamnar en del av fiskarna som tas utanför Malaysias kuster i rekordböckerna som de största fiskarna av sin art som fångats i världen.

Populära ställen att fiska på är bland annat Spratley Islands norr om Borneo där det finns ett mycket stort antal av fiskesorter.

  1. öarna utanför Rompin (t.ex Tioman) fiskar man på grundare vatten och här händer det ibland att en och samma fiskare under en dag lyckas fånga över 20 olika fisksorter, även om fiskarna här sällan väger över 100 kilo.

Andra poplära områden för saltvattenfiske är området söder om Langkawi med Tukun Perak som centrum, öarna utanför Mersing, och området kring Pulau Sipadan och Pulau Mabul utanför Borneos östkust.

Djuphavsfiske: fisketurer

För att kunna fiska så kan man köpa olika "fiskepaket", t.ex.

- The Magical Spratleys som utgår från Labuan på en veckolång fiskeresa med grupper om 6 - 10 fiskare i fullt utrustade fiskebåtar. Här bor man ombord.

- The Marlin Search som börjar i KL med bilresa till Mersing.  Detta är en femdagarstur med maximalt 4 personer i varje grupp.  Man bor enkelt men charmigt på paradisöarna Aur och Dayang.

- Sailfish Spectacular börjar i KL med bilresa till Kuala Rompin.  Under denna fyradagarsresa bor man på ett fyrstjärnigt hotell och fiskar bara med en halvtimmes färd med snabbåt ut till havs.  Max 4 personer per grupp.

Insjöfiske

Att fiska i Malaysias floder och insjöar djupt inne i den tropiska djungeln är inte bara en fiskeupplevelse utan en totalupplevelse av Malaysias vilda natur.  Detta fiske, när man är omgiven av grön regnskog, färglada fåglar, olika sorters apor och kanske andra större djur, ger en upplevelse för livet. Malaysia har över 250 olika typer av sötvattensfisk, men det är bara en mindre del av dessa som man brukar fånga i insjövattnen.

Populära ställen för sötvattenfiske är Lake Kenyir i Terengganu, som är 380 kvkm stort, och Lake Temenggor i Perak, 150 kvkm stort.  Även Royal Belum Forest Reserve, beläget i norra delen av Temenggor, är ett omtyckt ställe att fiska på.

Sjöarna Tasik Chini, 100 km från Kuantan, och Tasik Bera, också den i Pahang, är båda grunda sjöar i våtmarksområden.  Förutom fiske får man här en unik inblick i detta i stort sett helt ostörda område.

Endau River, som ligger i Endau Rompin National Park, är en av de vackraste floderna i landet.  Fisket här är utmanande i det starka flodvattnet och det kan ibland vara en kamp att få upp fångsten.

Inne i nationalparken Taman Negara, Malaysias största nationalpark, har man reserverat en 6 km lång sträcka av floden för sportfiske.

Insjöfiske: fisketurer

Även här kan man köpa fiskepaket, t.ex.

- Kenyir Jungle Experience, som utgår från Kuala Terengganu, är ett femdagarspaket och man bor i avlägset belägna enkla stugor. Fiske sker från fiberglasbåtar med utombordsmotorer.

- Wild Temenggor (börjar i KL eller Penang med bilresa till Temenggor) är en femdagarsresa då man antingen bor på husbåt eller iland.  Man fiskar från små båtar vilka ingår i fiskepaketet.

-Endau Rompin Rainforest Adventure är en niodagarspaket som kan vara fysiskt och mentalt krävande. Man startar i Kuala Lumpur och åker landvägen till Endau River.  Man fiskar upp längs floden i vattenfall och forsar, gärna med flugfiske, för att på kvällen återvända till base camp för natten.  Djungelvandringarna till fiskeställena kräver god fysik.

Extra information