Please update your Flash Player to view content.

Shopping

Malaysia är en shoppares paradis.  Att gå ut och handla i KL eller Penang är att gå på ett äventyr, att ge sig in på en upptäktsfärd.  Shoppingen kommer i alla former, från shopping i exklusiva megamalls till shopping i enkla gatustånd.  Däremellan finns alla sorters marknader och bazarer liksom kvälls- och nattmarknader.

I stora shoppingcenters prutar man inte, såvida man inte handlar kameror eller liknande varor.  I småmarknader finns det alltid marginal för prutning.  Och det är aldrig fel att fråga "What is the price after discount?".  Det kan man göra nästan var som helst.  Och ofta får man ett billigare pris då.

Det finns ingen mervärdeskatt i Malaysia och detta är nog den första orsaken till att priserna upplevs som billiga av europeer.  Och öarna Langkawi och Labuan är skattefria zoner och här kan man handla alkohol och cigaretter billigt.

Det finns många stora och eleganta shopping centers.  Ett av dessa är Sunway Pyramid utanför KL som på en yta av fyra miljoner kvadratmeter har flera hundra butiker, över etthundra restauranger, en ishockeyrink mitt i shoppingcentret, där malaysierna åker skridskor hela dagarna, en bowlinganläggning med 48 banor och mycket annat.  Intill shoppingcentret ligger flera stora temaparker.  Några bland många andra stora och moderna shoppingcenters är Mid Valley Mega Mall och Suria KLCC intill Petronas Towers i KL.

När man går ner lite i shoppingskalan kommer man till stora "shopping complex" och ett av de allra intressantaste i KL är Sungai Wang Plaza  vid Jalan Bukit Bintang.  I myllret av alla butiker i många våningar här har man alla möjligheter att göra fynd.  Sätt av några timmar för detta ställe!

Ett populärt ställe för turister är Petaling Street i KL som på kvällen vaknar upp med ett stort utbud av märkesvaror som skor och kläder, kopierade naturligtvis, liksom klockor och så mycket annat. Här ska man pruta ordentligt.  Petaling Street är en turistfälla, som sådan dock intressant och besökvärd.  En annan marknad av intresse är alla de butiker som ligger i området vid Pasar Road.  I dessa otaliga butiker säljs främst elektronik och elektriska varor i alla former och behöver man reservdelar eller en billig reparation så är det hit man ska gå.

Ett intressant shoppingfenomen är alla dessa kvälls- eller nattmarknader som vissa kvällar i veckan plötsligt växer upp i ett område.  På sådana ställen säljs allt från frukt och grönsaker till kläder och smycken.  Nästan alla områden i Kuala Lumpur med omnejd har en sådan marknad en kväll i veckan.  En sådan lättillgänglig nattmarknad är den i Bangsar,alldeles intill Bangsar Village (som i sig också är ett shoppingcenter).

Likaså i Penang finns många intressanta ställen att shoppa på.   Queensbay Mall i Bayan Lepas är det största shoppingcentret i norra Malaysia.  Uppe vid Batu Ferringhi, vid stränderna i norr, finns både strandmarknader och nattmarknader.  Stora shoppingcenters finns även inne i Georgetown samt i Tanjung Bungah och Gurney.

Extra information