Please update your Flash Player to view content.

Segling

Malaysia är ett land med långa kuster och många tropiska öar.   På senare år har många fina,  välutrustade marinor och yachtklubbar vuxit upp och det finns idag ett antal ställen där man kan hyra en båt för en härlig segelsemester.  Båtar kan hyras med eller utan skeppare.

Var man ska hyra och segla hänger lite ihop med vilken årstid man planerar sin semester.  Den våta nordostmonsunen blåser under november till mars längs malaysiska östkusten och vid Borneo.  Sydvästmonsunen blåser mellan april och oktober och framför allt då på västkusten.  Långfärdsseglare som passerar Malaysia västerut brukar favorisera den tid då nordostmonsunen blåser och vice versa.  Vindarna i Malaysia brukar vara måttliga och det är ovanlígt med hög sjö, även om kortvariga stormar som kallas Sumatras kan inträffa ibland. 

Vattentemperaturen brukar variera mellan 27 och 30 grader och även de starkare vindarna brukar vara ljumma så man behöver aldrig egentligen frysa när man seglar i Malaysia.  Lämna de varma segelkläderna hemma!  Det brukar räcka med T-shirt och shorts i dessa vatten. 

För nordbor som är vana att segla i en övärld kanske Langkawi passar bäst som bas. Här finns flera marinor och ett antal båtuthyrare. Hyr man båt här kan man även segla upp i den thailändska övärlden i norr och besöka öar som till exempel Phuket.   Ett annat populärt ställe att hyra båt på är Royal Selangor Yacht Club i Port Klang, Kuala Lumpurs hamnstad.

Det finns ett par mycket populära regattor som drar till sig både tävlingsseglare och seglare som seglar för nöjets skull:

Royal Langkawi International Regatta:  denna förstklassiga regatta går av stapeln i februari och seglingen går kring öarna kring Langkawi.

Raja Muda International Regatta:  en regatta som anses vara den kvalitetsmässigt bästa regattan i Malaysia.  Den seglas i november och startar vid Royal Selangor Yacht Club i Port Klang.  Första dagen seglar man upp till Pangkor Island där övernattning sker.  Dag två fortsätter man i nordöstmonsunen upp till Langkawi och de två följande dagarna har man seglingar kring Lankawi.  På kvällen den fjärde dagen delas priserna ut på Royal Langkawi Yacht Club.

Det finns också mindre regattor som startar i Singapore och går upp till Tioman Island.

På den lite lugnare östkusten finns många härliga ställen att ankra på då man också har chansen dyka på korallreven och även undersöka omgivningarna iland.  De populäraste hamnarna här är Mersing, Kuantan, Kuala Dungun, Marang och Kuala Terengganu medan populära öar att angöra är Tioman, Perhentian, Redang och Kapas.

Större marinor:

Langkawi

Royal Langkawi Yacht Club

Telaga Harbour Park

Awana Porto Malai

Rebak Marina resort 

Negeri Sembilan

Royal Port Dickson Yacht Club

Admiral Marina and Leisure Club

Selangor

Royal Selangor Yacht Club, Penang

  1. Johor 

Sebana Golf and Marina Resort, Kota Tinggi

Terengganu

The Heritage Bay Club and Marina Resort

Tioman Marina, Tioman

  1. Perak 

Lumut International Yacht Club, Lumut

Perak Yacht Club, Sitiawan

  1. Penang 

Tanjong City Marina, Penang

Sarawak

Piasau Boat Club, Miri

Miri Marina, Miri

  1. Sabah 

Kinabalu Yacht Club, Kota Kinabalu

Sutera Harbour Marina, Kota Kinabalu

Sandakan Yacht Club, Sandakan

Tawau Yacht Club, Tawau

Extra information