Please update your Flash Player to view content.

Äventyr

Den som har en äventyrsådra i blodet trivs i Malaysia.  Här finns många möjligheter till utmaningar och upplevelser utöver det vanliga.  Äventyret kopplas ofta till Malaysias vilda natur - de djupa regnskogarna, de massiva floderna och de höga bergen.

Halvdagsäventyr

Och man behöver inte alltid vara borta i dagar för att få uppleva något annorlunda och spännande.  För den som har ont om tid och ändå vill få en adrenalinkick rekommenderar vi ett halvdagsäventyr - "canopy walking".  Detta är inget för den höjdrädde - och om du har högt blodtryck eller hjärtfel så tillåter man inte att du ger dig ut på canopy walking.

Canopy walking innebär att du ger dig ut på en promenad i trädtopparna i regnskogen - på 15-30 meters höjd.  Canopy walks finns på några få ställen i Malaysa - i FRIM (Forestry Reserve Institute Malaysia strax norr om Kuala Lumpur, i  Tembeling i Taman Negara, Malaysias största nationalpark, och  Mulu National Park i Sarawak.  En "canopy walk" gör man i ett system med  långa hängbroar byggda högt uppe i träden där man får ett fågelperspektiv på den omkringliggande regnskogen.  Detta är en mycket fascinerande och vacker promenad.

Sedan finns också möjligheten ibland till bungy jumps - bland annat centralt i Kuala Lumpur vid KL Tower.

Längre äventyr

För den som har längre tid på sig och god fysik finns flera andra saker - djungeltrekking, bergsklättring, grottutforskning och forsränning.

Djungeltrekking innebär helt enkelt att man ger sig ut - till fots - på turer i djungeln som kan vara i flera dagar.  Eftersom det finns många regnskogar i Malaysia så är möjligheterna till djungeltrekking mångfaldiga och det finns många arrangörer av sådana organiserade turer.  Vi ska har titta på några av nationalparkerna där detta är eller kommer att bli möjligt.

Taman Negara är Malaysias största nationalpark (434,300 hektar) och har världens äldsta regnskogar.  Taman Negara kallas ibland urmodern till alla regnskogar.  Här  finns 10,000 olika växtarter, 2,600 olika trädsorter, 250 fågelarter, över 100 olika sorters ormar, 1,000 olika fjärilstyper, cirka 150,000 insektsarter och 140 sorters större djur - såsom björnar, elefanter, leoparder, tapirer, tigrar, rådjur, bufflar, vildsvin, noshörningar, apor, flygande ekorrar och ett stort antal ödlesorter.  I denna miljö kan man alltså ge sig ut på -ofta mödosamma- "promenader" som kan vara i 2 till 4 dagar.Boende finns i nationalparken - i allt från bekväma rum i små stugor till tält.  Startpunkten för djungeltrekking i Taman Negara är oftast Kuala Tembeling.  En annan möjlig startpunkt är Sungai Rau, 7 km från staden Merapoh.

Endau-Rompin National Park, 488 kvkm stor, på gränsen mellan Johor och Pahang är en låglandsdjungel genomfluten av de två stora floderna Endau och Rompin.  Här finns bland annat tiger, elefanter, vildsvin, noshörningar och gibbonapor.  Här finns 26 km stigar och vid trekking i denna park får man korsa många vattendrag (utan broar!).  Boendemöjligheterna är begränsade så man får campa i tält.  Basläger finns i Kuala Jasin, Batu Hampar, Upeh Guling och Kuala Marong.  Infarten till parken är i Kampung Peta, dit man behöver en 4-hjulsdriven bil för att klara de sista 56 km genom djungeln.

Crocker Range National Park i Sabah på Borneo är 139,919 hektar stor och ligger på 300 meters höjd.  Padas River flyter genom parken och här finns bland annat fem olika aptyper, björnar, vildkatter och många andra sorters djur.  Crocker Range är dock ännu inte öppen för allmänheten men man arbetar nu för att öppna upp denna park för trekking.

Kinabalu National Park i Sabah har en storlek av 754 kvkm och  inom parken finns Sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu, drygt 4000 meter högt.  I denna nationalpark finns bland annat över 1,200 sorter av vilda orkideer och över 40 olika ektyper.  Det finns bra boende vid infarten till denna park.

Gunung Mulu National Park i Sarawak breder ut sig på en yta av 52,866 hektar kring det 2,376 meter höga berget Gunung Mulu. I denna park finns världens största grottor och grottsystem.  Synerna som möter en i parken är fascinerande. Parken har också 67 olika sorters däggdjur, 262 fågelarter och 281 fjärilsarter.  Ska man besöka Gunung Mulu bör man sätta av minst två och gärna upp till fyra dagar.  Boende finns i rum för två till fem personer.

Niah National Park ligger 500 km upp längs kusten från Kuching och är utbredd över 3,140 hektar varav mycket är träskmarker.  Här ligger de berömda Niahgrottorna där människor bodde för 50,000 år sedan.  Idag är det fladdermöss som intagit dessa grottor.  Det finns några små hotell på plats och en större campingplats.  Man tar sig till Niah med bil från Miri eller Bintulu (tar cirka två timmar från Miri och tre från Bintulu).  Man kommer då till Batu Niah och får sedan åka båt till Park Headquarters där infarten till parken finns. 

Andra nationalparker som erbjuder trekking är Kenong Rimba Park i Kenong Valley sydväst om Taman Negara, Bako National Park, Sarawaks äldsta nationalpark, Similajau National Park i Bintuludistriktet i Sarawak, Kubah National Park 20 km väster om Kuching, Lambir Hills National Park sydväst om Miri, Gunung Gading National Park i Lundudistriktet nordöst om Kuching och Batang Ai National Park nära indonesiska gränsen i Sarawak.

Bergsbestigning i Malaysia är lite annorlunda än bergsbestigning i Alperna.  När man ska upp till toppen på sydostasiatiska berg hänger man inte och dinglar i rep och slår in hackor i bergsskrevor.  Istället är det fråga om ett mödosamt klättrande uppåt och uppåt och uppåt.

Mount Kinabalu i Sabah är sydostasiens högsta berg med sina 4,095 meter.  Man kan bestiga berget och ta sig ner på två dagar, vilket kan vara jobbigt, så många väljer att sätta undan tre dagar för detta äventyr.  Mount Kinabalu brukar beskrivas som ett "klättringsvänligt" berg.  Klättringen börjar vid baslägret Timpohon Gate och första dagen brukar man klättra upp för det som kallas Summit Trail till lägret vid Laban Rata.  Här sover man några timmar och sedan brukar man starta klättringen klockan två på morgonen för att nå Low´s Peak, toppen på berget, lagom till soluppgången.  Att se solen gå upp över Sydostasien är en imponerande syn!  Det finns också en annan väg att ta sig upp till toppen, via det som kallas Mesilau Trail.  Från toppen ger man sig tillbaka ner till baslägret.  En del fortsätter hela vägen ner direkt medan andra sover över i Laban Rata.

Gunung Mulu, 2,376 meter högt, i Sarawak är ett annat berg man kan bestiga om man har god fysik.  Trots att detta berg är lägre än Mount Kinabalu är klättringen, som brukar kallas The Mulu Challenge, jobbigare och man behöver normalt fyra dagar för expeditionen.  Utsikten från toppen lär vara helt fantastisk!

Gunung Kesung och Gunung Putih i Kenong Rimba National Park bjuder på klättring i mindre skala.

Grottutforskning: det finns många grottor och grottsystem på olika håll i Malaysia och både amatörer och mer professionella grottforskare kan få sina önskemål uppfyllda. 

Gunung Mulu National Park bjuder på fantastiska grottsystem.  Den största grottan, Sarawak Chamber, en av världens största grottor, är 700 meter lång, 396 meter bred och 70 meter hög.  I detta system kan man ge sig ut på det som kallas "Adventure Caving".  Här kan man, iklädd hjälm och med gruvlampor i hjälmen, ge sig in i grottystemen vid Clearwater Cave och Wind Cave med en guide, en tur som också innebär att man får krypa genom trånga passager ansikte med ansikte mot tusenfotingar och andra kräldjur.  Detta äventyr rekommenderas inte för personer med klaustrofobi.

Kenong Rimba Park i Pahang bjuder också på stora grottsystem med många grottor liksom även Nia National Park i Sarawak.

Batu Cave strax utanför Kuala Lumpur är en stor och lättillgänglig grotta, bortsätt att man måste stiga uppför 272 trappsteg för att komma upp till grottans ingång.  Grottan är en av hinduismens stora heliga platser, och den största grottan kallas Temple Cave.  Takhöjden inne i Temple Cave är nästan 100 meter. Intill denna grotta ligger Dark Cave, ett två kilometer långt grottsystem, som bland annat innehåller grottdjur som inte kan hittas någon annanstans i världen.  Till detta system har man inte fritt tillträde men turer anordnas med grottguide då man måste ta på sig grotthjälmar och stövlar vilka tillhandahålles på platsen.

Forsränning är en av naturens mer spektakulära upplevelser och kan göras på flera olika håll i landet:.

- Sungai Selangor, vid Gopeng nära Kuala Lumpur bjuder på 5 km forsränning genom 10 forsar.

- Pahang har på tre ställen med forsränning, Jeram Besu (2.5 timmars bilkörning från KL), Telom River (uppe i Cameron Highlands med en forsränningssträcka på 14 km) och Kuala Perahu (11 km).

- I Trengganu kan man bege sig till Sungai Loh (uppe i Bumbung Raja Nature Reserve) om man vill prova på krafterna i forsarna.

- I Perak vid Sungai Itek kan man stiga ombord på flotten och ge sig nerför 14 forsar i Kampar River.

- Från Penang är det en timmes bilkörning till Sedim Riveri i  Kedah där forsränningen går över en sträcka på 15 km.

- Sabah har ett par ställen där forsränning anordnas, Kiulu River (1.5 timmar från Kota Kinabalu) och Padas River (en dagsresa från KK), och där bjuds det på forsränning genom djungel och regnskogar.

Extra information