Please update your Flash Player to view content.

MalaysiaSpecialisten träffar Yani Tseng, damgolfens nya underbarn

 

Hon vara bara nitton år när hon för tre år sedan började spela på damernas LPGA-tour i golf. Sedan dess har det gått snabbt framåt. Hon blev den yngste spelaren någonsin att vinna fem majors och nu är hon rankad som världsetta i damgolfen, den position som Annika Sörenstam länge prenumererade på.

 

Vi pratar om golfens underbarn från Taiwan, Yani Tseng. MalaysiaSpecialistens Jan Orrnert har träffat Yani Tseng vid Sime Darby LPGA – tävlingen i Kuala Lumpur. Hon har precis kommit in efter att ha avslutat andra dagens 18-hålsrunda när vi träffas.

Sirenerna har just gått. Ett åskväder drar in över golfbanan och tävlingen måste avbrytas för att fortsätta när åskvädret dragit förbi. Yani är glad över att hon hann spela klart innan spelet avbröts.

-Det är jätteskönt att jag kan åka hem till hotellet och få en skön massage, istället för att gå här och vänta på bättre väder, säger hon. Det var härligt att få avsluta dagen med en birdie på 18:e hålet, tillägger hon.

Hon tycker att banan på Kuala Lumpur Golf and Country Club är tuff.

-Det är vatten nästan över allt, säger Yani. Dagen började bra på de första nio hålen. Men sedan slog hon en boll i vattnet vid 16:e hålet. Men jag lyckades rädda par, säger hon med ett stort leende.

Vi undrar hur det är att från att vara en helt vanlig tjej plötsligt bli världsberömd. Nu för tiden får hon ständigt skriva autografer åt sina fans.

-Nu känner alla igen mig i Taiwan, berättar Yani. Jag kan inte gå på en gata eller äta middag på en restaurang utan att folk hejar eller kommer fram för att prata. Men folk är positiva så jag tycker det är rätt skönt. Jag känner mig inte längre ensam när jag spelar turneringar i USA för jag vet att så många människor i Taiwan tittar på mig i TV då.

Veckan efter tävlingen i KL skall Yani hem till Taiwan till LPGA-tävlingen där. Det är en tävling som hon aldrig vunnit.

-Förväntar sig folk i Taiwan inte att du ska vinna på hemmaplan? Du har ju tidigare tränat mycket på just den banan.

-Det är för tidigt att tänka på det nu, säger Yani. Först är det två dagar kvar av tävlingen i KL. Men jag tänker inte så mycket framåt.   Jag koncentrerar mig på den tävling jag håller på med och på varenda boll jag slår. Jag tänker på en boll i taget.

-Men på Taiwan kommer hela min familj och alla mina vänner för stötta mig, tillägger Yani. Jag försöker att inte lägga så mycket press på mig själv och jag försöker istället njuta av att det kommer så mycket folk för att titta på och för att stötta mig.

Yani måste rusa vidare till den dusch och massage som väntar. Vi önskar henne lycka till under resten av tävlingen i Kuala Lumpur.

Extra information