Please update your Flash Player to view content.

Pangkor Island - en pärla på Malaysias västkust

 

Pangkor Island, en liten ö på Malaysias västkust, var en gång i tiden en viktig plats för sjöfart och handel och på ön finns ett gammalt holländskt fort från 1600-talet. I modern tid har ön varit ett tillhåll för fiskare och på senare tid har turismen blivit en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen. Men Pangkor är långt ifrån överutvecklat, och livet går i långsamt tempo på ön.

 

Den finns en liten flygplats på Pangkor, men idag går inget reguljärflyg dit. Man bilar eller tar buss till Lumut på fastlandet, ett par timmars resa från Kuala Lumpur. Lämpligast ställer man bilen vid färjeläget i Lumut (parkeringshus finns) och tar färja över till ön. Olika färjor går till olika delar av Pangkor.

På grund av monsunerna är ju grundregeln i Malaysia att man åker till oskusten under vårt svenska sommarhalvår och till västkusten under vinterhalvåret. Men man kan lugnt åka till Pangkor året runt; skillnaden är att vattnet är klarare på vintern än under sommaren då monsunerna rör upp havet och sanden i vattnet.

Det finns tre stränder på Pangkor som vi kan rekommendera:

Coral Bay på västkusten som har en mycket fin sandstrand och ofta klart, grönaktigt vatten. Ett härligt ställe att se solnedgången på!

Teluk Belanga, även kallad Golden Sand Bay, lite längre norrut på västkusten som är en lång sandstrand som sträcker sig över hela bukten. Denna strand är privatägd av hotellet Pangkor Island Beach Resort.

Pasir Bogak, som är den mest kända och för turism först utvecklade stranden på Pangkor. Denna strand, ganska smal, är mycket populär och kan bli ganska fullbefolkad, speciellt på helger.

Vid alla dessa stränder finns hotell. Det finns ytterligare en strand med en del hotell, Teluk Nipah, men vi rekommenderar inte detta ställe eftersom miljön delvis förstörts med för många fula byggobjekt, ibland inte ens slutförda. De flesta budgethotellen ligger vid Teluk Nipa.

Man kan få mycket god fiskmat på Pangkor. En del av hotellen har restauranger med havsutsikt. Annars finns det bara en enda riktig strandrestaurang på Pangkor, Daddy’s Cafe, på Coral Beach, och denna restaurang kan vi rekommendera, både vad gäller god och prisvärd mat samt mysig miljö direkt på stranden. I närheten av Pangkor Town finns tre kinesiska seafood-restauranger. Maten är god men miljön är lite tråkig. Ett annat kafe som folk rekommenderar är No Problem på Coral Beach.

Man tar sig bäst runt på Pangkor med taxi. Man kör inte med taxameter men har fasta priser mellan olika ställen på ön. Det är ganska lätt att få tag på taxi.

Vad finns i övrigt att göra på Pangkor förutom bad? På en del ställen finns fin vattenmiljö för snorklare. Den som vill dyka med tuber kan ge sig ut till Pulau Jarak där vattnet är kristallklart ner till 20 meters djup under 70% av året. Det finns också mycket fisk i vattnen kring Pangkor och det går att åka ut på fisketurer. Ön har regnskog, så man kan ge sig ut på jungle trekking och bland annat se apor och hornbills. Det går även att hyra motorcykel eller cykel och själv ge sig ut på turer på ön.  

Pangkor är en vacker ö som är mycket värd att besöka. Än så länge har turismen bara delvis utvecklats, så mycket av det naturliga och ursprungliga finns kvar på denna ö.

Extra information