Please update your Flash Player to view content.

Morgonmarknad i Shah Alam - allt från jeans till pytonorrmar

  

På marknaden i Shah Alam finns det mesta.  Här kan man köpa jeans för 10 ringgit eller levande pytonormar för 500.  Och då får man ägarlicensen för ormen på köpet!  Följ med oss på en shoppingtur!

 

 

Marknader är en del av livet i Malaysia.  På morgonen eller på kvällen en viss dag i veckan sätter marknaden i gång, med hundratals stånd, där man kan köpa det mesta man behöver och lite till.  Varje söndagsmorgon är det stor marknad på den stora parkeringsplatsen utanför Shah Alams stadion.  Det är mycket folk i rörelse på den stora marknadsplatsen men det går ganska lugnt till.  Försäljarna skriker mer och är mer påflugna på Hötorget i Stockholm än på marknaden i Shah Alam.  Här kan man strosa omkring i sin egen takt och endast störas av ett och annat vänligt "Good morning, boss".

 

Varutbudet är stort.  Här kan man köpa frukt och antikviteter, bilrattar eller leksaker, färsk fisk och kyckling, försäkringar och nya bilar.

 

Vi hittar jeans i ett stånd för 10 ringgit och byxor i ett annat för 5.  Storlekarna ser lite små ut så vi provar inte.  Och var finns provrummen förresten?

Levande djur finns det gott om.  Ålar från floderna.   Möss.  Sköldpaddor.  Och en massa konstiga djur som vi inte ens vet vad de är.  Och till sist också olika sorters ormar.  En pytonorm, inte så stor än men med tillväxtmöjligheter, kan man få för 500 ringgit och då bjuder försäljaren också på det ägartillstånd som är nödvändigt om man vill ha pytonormen hemma i lägenheten.

Mat finns det också gott om.  Den kyckling och fisk som säljs här sägs vara mycket färskare än det man får i de stora varuhusen.  Och all frukt och alla grönsaker ser mycket inbjudande ut.  En del av frukterna vet vi inte ens vad dom heter.

Att gå runt på marknaden är hett och man söker sig gärna till skuggan.  Naturligtvis finns här en hel del mat att äta också.  De malaysiska gatuköken är ju kända för sin goda mat.  Och visst svalkar det med en riktigt god och sval fruktjuice - och det finns många sorter att välja mellan.

Utbudet av kläder och hantverk är stort.

Man kan till och med få med sig en ny bil hem från marknaden.  Vad sägs om denna Toyota för 69.825 ringgit?  Rena fyndet!

 

Efter några timmar i marknadsmyllret är det dags att ratta hem igen.  Nej, det här blev för vitsigt!  Men trevligt är det att gå på marknader i Malaysia.

Extra information