Please update your Flash Player to view content.

Petronas Towers - nästan högst i världen!

En symbol för Kuala Lumpur och det moderna Malaysia.... Mitt i Kuala Lumpur står Petronas Towers, tornen som när de var klara 1996 var de högsta byggnaderna i världen, idag Malaysias stolthet.

 

Petronas Towers var förre premiärministern Mahathirs stora skötebarn - Malaysia högst i världen. När tvillingtornen var klara 1996 kunde byggnaderna invigas som de högsta i världen - 452 meter över markytan. Sedan dess har några andra byggnader byggts högre och Petronas Towers är idag världens tredje högsta byggnad. Man marknadsför Petronas Towers som världens högsta tvillingtorn.

Om någon vill veta vikten på tornen, och vem vill inte veta det, så väger varje torn 300,000 ton. Det är naturligtvis viktigt att en sådan byggnad har en ordentlig grund. För att byggnaderna ska stå ordentligt så har man pålat ordentligt - 104 stålbalkar på längder som varierar mellan 60 till 115 meter har slagits ner i jorden. På dessa ligger en grund som är 4.5 meter tjock och består av 13,200 kubikmeter armerad betong. Tornen är byggda i en futuristisk stil. Fasaderna på Petronas Towers består av stål och glas - 83,500 kvadratmeter stål och 77,000 kvadratmeter glas, i 55,000 glasrutor. Stålet till byggnaden är gjort i Sverige.

Petronas Towers har 88 våningar som betjänas av 29 hissar. Hissarna är inte av vanlig typ utan består av två våningar. När en hiss stannar och dörrarna öppnas kan man alltså stiga in i hissen på två våningar samtidigt. Större delen av Petronas Towers inrymmer kontor.

Allmänheten kan besöka Petronas Towers men man kan bara åka upp till 42 våningen. Men det räcker, utsikten härifrån från det som kallas "Himmelsbron" är imponerande. Kuala Lumpur och dess omgivningar ligger vid ens fötter.

Bron, som är byggd i två våningar och förbinder tornen, är tänkt som en förbindelselänk mellan de båda tornen och även som en flyktväg i händelse av brand eller annan fara. Det är hit till denna bro som turisterna kan komma. Besökstiderna är från 09.00 till 19.00 varje dag, utom måndagar. Men om man vill få tag på en biljett, som är gratis, så ska man komma tidigt på morgonen eftersom köerna är långa. Om man tar taxi och vill komma till tornen så ska man be att få komma till KLCC som platsen kallas.

I och omkring Petronas Towers finns ett antal sevärdheter. Mellan de två tornen ligger en stor konserthall med plats för 865 åskådare. Det är här som Malaysian Philharmonic Orchestra spelar. Direkt i anslutning till tornen ligger Suria KLCC - ett supermodernt och stort shopping center. På fjärde våningen här liggerSupersains, ett vetenskapligt och teknologist museum där allmänheten kan uppleva, känna och röra vid saker och ting. På tredje våningen finns ett av Malaysias intressantaste konstgallerier, Galeri Petronas. Alldeles intill ligger Kuala Lumpur Convention Centre, där många stora mässor hålls. Bakom Petronas Towers ligger en stor grön park med stora pooler och fontäner. Vid denna park finns det som kallas "Parkens juvel", den stora mosken Masjid As-Syakirin.

Extra information